fbpx
Mi azaz infografika és mire is jó?
2021. 02. 02.
Összes mutatása

Az arculattervezés új dimenizó 2021-ben

arculattervezés trendek
A 2020-as és 2021-es évben zajló események nagyban meghatározták a legújabb grafikai trendeket, melyeket a grafikus közösségekben felmerülő irányzatok mutatnak csak igazán meg.

Előrejelzések szerint - a klasszikus szimbolikától a természeti elemeken át, egészen az analóg festészetig - a legkülönfélébb, akár szürreális és meghökkentő megoldások is megjelenhetnek a porondon.

De nézzük csak idén milyen trendek bontakoznak ki az Arculat tervezésben:

arculattervezes trendek 2021 design1

Absztrakt pszichedélia

Első ránézésre a színek és formák igazi felfordulása, melyek jól tükrözik jelenlegi impulzív világunkat. Nincs nyugalom, a képzelet határtalan és minden kitölt mindent. A pszichedélia bár első körben zenei műfajként jelent meg (USA- féle hippi, rock, vagy az indai zenéből fejlesztett Izraeli GOA, -nálunk leginkább az Ozora képviseli a jelenséget), a hozzá tartozó plakátok és cd borítók, ruhák és bútorok vegyítették a Pop-artot , Op-artot és az indai művészet gazdagságát. Álombéli környezetben a szivárvány minden neon színében emberek és állatok körvonalazódnak ki, sokszor transzbaejtő, ismétlődő mintázattokkal körbevéve.

Az arculattervezés stílusjegyei: élénk, akár neon színek, egybemosódás, ismétlődés, kuszaság, stilizált figurák és egyetemes, akár indiai szimbólumok, álombéli környezet.

Szimbolizmus és autentika, tudatosság és környezettudatosság

A mai világban az önmegvalósítás helyett az önmegtalálás és a "vissza a gyökerekhez" szemlélet kap inkább hangsúlyt. Éppen ezért kerültek elő azok a mindenki által könnyen értelmezhető, úgymond beszélő képek, amelyeket szimbólumnak nevezünk. A szimbólumok olyan ősi formák, melyeket a barlangrajzoktól kezdve az egyiptomi kultúrán át egészen a jelenkorig mindenki számára értelmezhetőek, egyetemes mondanivalóval bírnak.

Arculattervezés stílusjegyei: egyszerű, egyetemes formák, háromszög, négyzet, kör, autentikus ornamentika, régi-hatás, tusvonalak, kevés és fakó színek, természetes alapok-merített papír vagy kő hatás.
arculattervezes trendek 2021 design3
arculattervezes trendek 2021 design4

Sokszínűség

Imád mindent kiemelni ami az egyediséget hirdeti. Minél jobban eltér, annál különlegesebb és megismételhetetlen. A tömeggyártás világában ez igazi kincs, legyen szó egy természeti megnyilvánulásról, vagy egy, akár társadalmilag kirekesztett embertípusról.

Arculat tervezés stílusjegyei: emberek plakátokon vagy reklámokban, esetleg divatbemutatókon jelennek meg szokatlan ruhákban, életkoruktól vagy az ismert identitásuktól eltérő szituációban és környezetben.Természetesen nem áll távol tőle az elborzasztás sem, ha épp egy társadalmi hibáról pl. környezetszennyezésről vagy kirekesztésről van szó.

Retro pop

Talán a nyomtatható és digitális grafika talán 'legősibb' megjelenítése, melyből nemcsak számos irányzat alakult ki, de igazából alapul is szolgál a mai napig. Kicsit komikusan ünnepli a régi időket . Arculat tervezés stílusjegyei: egységes színfelületek, retro design elemek, komikus retro betűk, retro szuperhősök, disney figurák, a korai primitív színnyomtatás 8fekete pöttyös felület)
4
6

Képzőművészeti elemek

Igényes környezethez mindig dukál egy műalkotás. Mióta a közösségi médiákat elárasztották az elegáns enteriőrök, absztrakt képzőművészeti alkotásaikkal és menő influenszerekkel - szinte kivédhetetlen volt hogy a luxus és az elegancia egyfajta elérhető egyediség megtestesítőjeként ivódik az arculat tervezésbe. Elegáns borcímkék, fakturált doboz felületek, luxustárgyak csomagolásainál gyakran használt elemekké válnak a műalkotások printjei.

Arculat tervezés stílusjegyei:elegancia, egyszerű tipográfia, elfolyó minták, festői faktúrák absztrakció
 


További régebbi cikkeinket: